Tips inför jul

Julen är ofta en stressig högtid. Det är mycket som ska göras, mycket som ska handlas och många besök att vänta. Dessutom kanske vädret blir dåligt och även detta måste man vara förberedd på. Man kanske inte kan ta sig iväg till affären och plötsligt köpa det där som saknas till julafton. Till råga på allt stänger affärerna också tidigare. Men hur ska man göra med maten? I den här artikeln ger vi dig lite tips på hur julmaten kan bli ett mindre stressigt element.

Förbered och handla hem i god tid

Mycket av maten som ska användas under julen kan faktiskt handlas hem i god tid, och också förberedas. Julköttbullar kan lagas och frysas in, kroppkakor kan frysas och prinskorven likaså. Detta kan göras upp till några månader i förväg. Mycket julbak kan också göras klart och frysas i god tid innan jul. Detta innebär att stressen minskar en hel del. Rödkål kan köpas, rödbetssallad håller ett par veckor, och skinkan kan köpas ett par veckor innan julafton. Godis kan handlas i mycket god tid och håller oftast i ett eller flera år. Med detta förberett har man minskat ner en hel del stress.

Att göra på julafton

På självaste julafton kan man göra en del för att underlätta matlagningen. Man kan till exempel vid kall väderlek ställa ut dryck på kylning utomhus. Detta sparar plats i kylskåpet. Man kan också förbereda Jansons frestelse och potatisgratäng och ställa detta på svag värme i ugnen. Kroppkakor, köttbullar och prinskorv kan stekas i en och samma stekpanna. Julbrödet kan tas fram och läggas i en korg med plast runt om. Julgodis kan ställas fram i en skål och dukningen kan göras i ordning ett par timmar innan gästerna kommer. Allt detta minskar ner julstressen mycket och gör julafton och dagarna runt omkring lite lättare.