Sommarmat

På sommaren när vädret är bra och det är varmt vill få stå i köket under flera timmar. Om värmen inomhus redan är hög är det inte heller speciellt troligt att man vill stå med spis eller ugn och göra värmen ännu högre. Då kan det vara smart att ha några riktigt lätta och smidiga recept på lager. Varför inte några som inte alls kräver att en ugn startas?

Ett riktigt bra förslag är att göra en bricka med kallskuret. Färdigt vitlöksbröd, eller baguetter kan serveras till. Detta passar bra till varma dagar när hungern inte är så stor. Lite korv från delikatessen, kanske några räkor, och något kallt att dricka till – sedan är middagen fixad! Ett annat bra och enkelt sommarknep är såklart olika sallader. Dessa kan varieras i det oändliga för att passa alla, och dessutom kan de göras mer eller mindre matiga. När det gäller just sallader kan man med fördel köpa skaldjur, skinka, eller kanske färdiggrillad kyckling och lägga i den. Det finns också färdiga dressingar att köpa. Om man vill göra en egen kan man också blanda creme fraiche med lite citron och salt, eller med lite pressad vitlök beroende på vilken smak man vill ha.

Grillen är förstås också ett givet inslag i sommarmaten. Med den kan man laga mat utomhus och få en helt annan smak på maten än vad man får i en stekpanna eller i ugnen. Man kan grilla det mesta, från kött till fisk och kyckling, till tofu och olika rotfrukter. Oavsett om det finns allergiker eller veganer i familjen kan man alltså starta upp grillen och räkna med att alla kan äta något som serveras. Det kan dock vara bra att tänka på att allergiker samt veganer eller vegetarianer behöver egna grillgaller, och det kan vara bra att låta dem grilla först så att kolen inte är kontaminerad med ämnen de inte tål eller vill äta.