Om något händer i köket

Man kan inte komma ifrån att det händer en hel del olyckor i köken varje år. Här finns vassa knivar, rivjärn och varma saker. Dessutom använder man ofta olika maskiner och redskap som man kan skada sig på. Det gäller att man är förberedd på det, redan innan matlagningen påbörjas.

Förbandsmaterial

I köket är det klokt att ha en liten låda med olika sorters förbandsmaterial. Plåster, kompresser, sårtejp och en elastisk linda är alltid bra att ha. Dessutom kan brännskadegéle vara mycket bra att ha till hands om man skulle råka bränna sig. Ofta blir skärsår inte speciellt allvarliga men det kan vara skönt att sätta på ett plåster på det så att blod inte hamnar i maten och att man inte får mat i såret. Det är viktigt att inte kontaminera det som ska ätas, och det är också viktigt att hålla såret rent så att infektioner inte uppstår. Detta kan man enkelt lösa genom att ha på sig plasthandskar när man arbetar i köket. På så sätt kan man fortsätta laga mat även om man har skadat sig.

Om man blir allvarligare skadad kan det vara klokt att lägga om såret och kontakta sjukvård omgående. Såret kan behöva sys och det kan också vara så att man rent av skurit av nerver. Det kan sluta med att en operation behövs. När det gäller brännskador orsakas de ofta av att man råkar ta i en varm plåt, får varm vätska på sig eller liknande. Det är bra att vid en sådan skada spola kroppsdelen med ljummet vatten. Om skadan är lätt kan man smörja den med lämplig salva och fortsätta arbeta. Om det däremot är så att skadan är allvarlig måste man se till att kontakta sjukvården så att de kan lägga om såret och behandla det på ett bra sätt.