Matkostnader och budget

Mat kostar en hel del, det kan man inte komma ifrån. Oavsett om man vill äta onyttigt eller nyttigt måste man vara beredd på att betala en hel del för att kunna äta sig mätt. Om man vill äta ekologiskt eller miljövänligt krävs det att än mer pengar avsätts till mat.

Under de senaste åren har matpriserna stigit allt mer och detta är inte till fördel för någon. Allt fler får börja äta onyttig mat eftersom de inte längre har råd att köpa ekologisk mat, grönsaker och frukter.

Matbudget

Varje månad bör man sätta upp en budget för sin mat. Det gäller att skriva ner vad man har i sina skåp, i frys, kyle och matkällare. Vad kan man laga av detta? Det kan vara klokt att sätta upp en matsedel för månaden. Då vet man vad man behöver köpa och på så sätt slipper man oroa sig för att budgeten inte ska räcka. Genom detta kan man också se till att man får i sig en blandad kost och diet som gör att kroppen fungerar och mår bra.

Handla smart

Många gånger kan man i affären hitta prisnedsatta varor. Förpackningen kanske ska ändras, det kan vara ett litet hål i den eller så håller produktens datum på att gå ut. Ofta är det inget fel på varan utan den går precis lika bra att äta, trots prisnedsättningen. Det kan vara riktigt klokt att titta lite extra efter just dessa märkningar. Genom att lägga lite extra tid på det kan man spara en hel del pengar och om budgeten är lite skral kan det vara gott att unna sig något extra för de pengar man lyckas spara. Kanske kan man också byta ut någon sämre måltid mot något lite lyxigare, som tack vare prissänkningen kostar lika mycket som det billigare matvalet..